Dzikie rośliny jadalne

Dzikie rośliny jadalne

16 czerwca br. w ramach warsztatów wybraliśmy się na spacer etnobotaniczny z Karolem Szurdakiem.

Sobotnie przedpołudnie to doskonała pora na przechadzkę po lesie lub po łące. Podczas warsztatów poświęconych dzikim roślinom jadalnym i leczniczym poznaliśmy właściwości roślin, które często spotykamy na naszej drodze. Odkryliśmy także nieznane dotąd gatunki, które łatwo znaleźć w pobliżu zabudowań, a nawet na własnej posesji. Prowadzący warsztaty Karol Szurdak podzielił się z uczestnikami cennymi wskazówkami dotyczącymi rozpoznawania roślin. Usłyszeliśmy też ciekawe historie i anegdoty związane z wyjątkowymi właściwościami niektórych gatunków.

Wiesiołek - polski superfood. Oprócz oleju z wiesiołka, właściwości lecznicze ma cała roślina, także korzeń!

O właściwościach leczniczych przytulii czepnej można mówić z użyciem obu rąk :) Co ciekawe, nasiona przytulii mogą służyć jako substytut kawy (wersja bezkofeinowa).

Podagrycznik pospolity poznamy między innymi po zapachu, który przypomina zapach selera naciowego.

Pamiętamy, że na terenie parku narodowego roślin nie zbieramy!

Zebrane podczas spaceru rośliny wykorzystaliśmy po powrocie do przyrządzenia wspólnego posiłku. Przystawką były gotowane młode pędy chmielu. Na główne danie zrobiliśmy sos pomidorowy z krwawnikiem przyprawiony bluszczykiem kurdybankiem. Jako dodatek podaliśmy pesto z liści dzikiej marchwi.


Na skróty

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji na temat polityki dostępne w zakładce Polityka Bezpieczeństwa.

Akceptuję pliki cookies z tej witryny