Dzikie rośliny jadalne

16 czerwca br. w ramach warsztatów wybraliśmy się na spacer etnobotaniczny z Karolem Szurdakiem.
Sobotnie przedpołudnie to doskonała pora na przechadzkę po lesie lub po łące. Podczas warsztatów poświęconych dzikim roślinom jadalnym i leczniczym poznaliśmy właściwości roślin, które często spotykamy na naszej drodze. Odkryliśmy także nieznane dotąd gatunki, które łatwo znaleźć w pobliżu zabudowań, a nawet na własnej posesji. Prowadzący warsztaty Karol Szurdak podzielił się z uczestnikami cennymi wskazówkami dotyczącymi rozpoznawania roślin. Usłyszeliśmy też ciekawe historie i anegdoty związane z wyjątkowymi właściwościami niektórych gatunków. OBEJRZYJ relację z warsztatów!
Wiesiołek - polski superfood. Oprócz oleju z wiesiołka, właściwości lecznicze ma cała roślina, także korzeń!
O właściwościach leczniczych przytulii czepnej można mówić z użyciem obu rąk :) Co ciekawe, nasiona przytulii mogą służyć jako substytut kawy (wersja bezkofeinowa).
Podagrycznik pospolity poznamy między innymi po zapachu, który przypomina zapach selera naciowego.
Zebrane podczas spaceru rośliny wykorzystaliśmy po powrocie do przyrządzenia wspólnego posiłku. Przystawką były gotowane młode pędy chmielu. Na główne danie zrobiliśmy sos pomidorowy z krwawnikiem przyprawiony bluszczykiem kurdybankiem. Jako dodatek podaliśmy pesto z liści dzikiej marchwi.