Rośliny lecznicze i jadalne

Rośliny lecznicze i jadalne

Prezentujemy ostatni odcinek filmu edukacyjnego z serii „Przestrzeń przyjazna przyrodzie” poświęcony dzikim roślinom, które można wykorzystać kulinarnie bądź w celu leczniczym.

Film jest uzupełnieniem warsztatów oraz poradnika „Przestrzeń przyjazna przyrodzie"

Istnieje wiele gatunków roślin powszechnie występujących w przyrodzie, które są często gatunkami mało znanymi i traktowanymi jak chwasty, a które z kolei posiadają cenne właściwości lecznicze, wspomagają metabolizm czy wręcz mogą być pożywnym składnikiem potraw. Do takich roślin należą m.in. krwawnik, bluszczyk kurdybanek, babka, wiesiołek, dziurawiec, chmiel, mydelnica, przytulia, podagrycznik pospolity. Krwawnik pospolity, jak nazwa wskazuje, pomaga powstrzymać krwawienie i przyspiesza gojenie się ran natomiast młode liście o gorzkawym, orzechowym smaku można wykorzystać do celów kulinarnych. Z kolei każda część wiesiołka - liście, młode pędy, korzeń, zielone strąki czy kwiaty - jest jadalna. Dodatkowo, olej z nasion wiesiołka ma właściwości lecznicze: przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, poprawia koncentrację i obniża ciśnienie krwi.

Każdy z nas może zbierać takie rośliny w dowolnym miejscu, wcześniej upewniwszy się odnośnie gatunku rośliny, z wyjątkiem parków narodowych, gdzie obowiązuje ścisły ochrona wszystkich gatunków roślin.

Na skróty

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji na temat polityki dostępne w zakładce Polityka Bezpieczeństwa.

Akceptuję pliki cookies z tej witryny